Kempen In Actie

Door Liesbeth Wouters

Van 22 april tot en met 31 mei organiseert Logo Kempen ‘Kempen in Actie’. In Mol trapten de schepenen van Volksgezondheid en Senioren deze actie feestelijk op gang aan het begin van de seniorenraad. Alle aanwezigen werden uitgedaagd samen te bewegen op “My Bonnie lies over the ocean”. Met deze actie haalde de seniorenraad meteen de eerste ster van de actie binnen. 

Een gezonde mix van zitten, staan en bewegen doet wonderen voor je gezondheid. Meer bewegen en minder stilzitten is de boodschap. Daarom zet Logo Kempen van 22 april tot 31 mei 2024 zoveel mogelijk 55-plussers uit de Kempen in actie. Hiervoor werkt het Logo samen met lokale dienstencentra, woonzorgcentra, sportclubs, CADO, FERM, OKRA, Landelijke Gilden, S-plus en andere organisaties die werken met 55-plussers.

 

De bedoeling? Dat elke organisatie de uitdaging aangaat met de doelgroep en vijf weken lang, met vijf energieke uitdagingen vijf sterren binnenhaalt om aldus een 5-sterren organisatie te worden. Deze campagne is voor iedereen die meer bewegen en het voorkomen van vallen belangrijk vindt. Samen streven we naar een gezondere Kempen!

 

Vijf leuke uitdagingen, vijf sterren te verdienen! Sterren kan je verdienen door:

 

  • Een leuke wandeling te organiseren
  • Valpreventie in de kijker te zetten
  • Beweegactiviteiten te organiseren
  • Samen te bewegen
  • Mee te doen met de 10.000 stappen-clash ‘Elke
    stap telt!’

27 Kempische organisaties hebben zich al ingeschreven en zetten zich in om een vijf-sterren organisatie te worden.

 

Deze organisaties nemen alvast deel aan de ‘Kempen in Actie’:

 

Gemeente Westerlo, Gemeente Mol, Gemeente Olen, Seniorenraad
Gemeente Lille, Gemeente Oud-Turnhout, Gemeente Olen, Lokaal bestuur
Grobbendonk, Gemeente Ravels, Gemeente Dessel, Hulshout, wzc Sint-Lucia, WZG
Arendonk, Wzc De berk, WZC De Notelaar, WZC Zilverlinde, WZC Hof Ter Dennen,
WZC Sint Barbara Herselt, WZC Vogelzang Armonea, WZC De Witte Meren, WZC Ter
Nethe, WZC Hemelrijck, Vulpia Residentie De Nieuwe Kaai, Vulpia Residentie Aan
De Kaai,  Ferm Oud-Turnhout Centrum, AZ
Herentals

 

Geïnteresseerde organisaties kunnen zich nog steeds inschrijven via de website van Logo Kempen.

 

Benieuwd welke organisaties vijf sterren scoren? Ontdek het hier. 

 

Waarom van  22 april tot 31 mei 2024?

 

Van 22 tot en met 28 april 2024 gaat de 13e editie van de Week van de Valpreventie door. Mei is de actiemaand van de 10.000 stappen-clash. Deze twee acties, gericht op valpreventie en meer bewegen, werden door het Logo samengenomen om een eigen, ludieke Kempische actie op te zetten, gebaseerd op
het nostalgische VRT-programma ‘Fata Morgana’, waarin steden en gemeentes samen met hun inwoners streden om vijf sterren binnen te halen.

 

De aftrap op de seniorenraad van vrijdag 19 april 2024

 

De Molse senioren trapten vanmorgen ‘Kempen In Actie’ op gang met een eerste, ludieke actie.  Als startsignaal van de campagne daagden de schepenen iedereen uit om meteen een ster binnen te halen. Samen zongen de senioren het liedje ‘My Bonnie lies over the ocean’, onder muzikale begeleiding van Isabella Van Baelen. Ze bewogen daarbij onder groot jolijt door op te staan of neer te zitten bij elke letter ‘B’. Ook Jim Vancampfort, Bewegen Op Verwijzing-coach en de man achter #dekempenbeweegt op RTV, kwam langs en gaf enkele beweegoefeningen aan de aanwezige senioren.  Het persmoment werd afgesloten om 10 uur met koffie en koffiekoeken!