Wees niet gek, doe de tekencheck.

Had jij al eens een tekenbeet? Je kunt teken overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt. En van een teek kun je ziek worden. Doe daarom de tekencheck:

1. Controleren

Maak er een gewoonte van jezelf en anderen te controleren elke keer je in de natuur bent geweest. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Controleer zeker de knieholtes, liezen, bilnaad, haarlijn, navel, oksels en tenen. Dit zijn lievelingsplekken van teken.

2. Verwijderen

Vind je een teek? Verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt, want dan kan ze braken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.

3. Opvolgen

Houd de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (koorts in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet.  

 

Maar geniet vooral van de natuur en laat je niet afschrikken door het risico op een tekenbeet. Je zal niet altijd gebeten worden en niet elke tekenbeet betekent dat je ziek wordt. Buiten zijn, bewegen in en genieten van de natuur is leuk en bovenal gezond!

 

Meer weten: www.tekenbeten.be

Wat te doen bij een tekenbeet?

Hoe een tekenbeet voorkomen?