Afbeelding Waarom een uitstrijkje belangrijk is voor jouw gezondheid. Afbeelding 1

Ben jij een vrouw tussen de 25 en 64 jaar? Dan geeft het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker jou de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dat helpt jou baarmoederhalskanker te voorkomen.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) dat wordt overgedragen door seksueel contact. Bij sommige personen veroorzaakt dit virus letsels die kunnen veranderen in kanker wanneer ze niet worden behandeld. Het uitstrijkje en het vaccin tegen baarmoederhalskanker zijn onmisbaar in de strijd tegen deze ziekte.

Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. De voorstadia zijn niet dodelijk, maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, dan is de kans op overleven kleiner dan één op vijf.

Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Waarop nog wachten?

Schrijf je in voor een herinneringsmail

Drie jaar is zo voorbij. Op de website van het bevolkingsonderzoek kan je je inschrijven om een bericht te ontvangen wanneer het meer dan drie jaar geleden is na je laatste uitstrijkje.

> Schrijf je hier in

Meer lezen over baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek:

www.bevolkingsonderzoek.be

Partners