Afbeelding Laat je gratis testen op dikkedarmkanker. Afbeelding 1

Ben jij tussen de 50 en 74 jaar? Dan geeft het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker jou de kans om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Dat helpt jou dikkedarmkanker te voorkomen.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker. Vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker verhoogt de kans op genezing. De behandeling is minder zwaar en je herstelt ook sneller.

Hoe verloopt het onderzoek?

Je krijgt per post een test voor de stoelgang toegestuurd. Het staal dat je met deze test afneemt, stuur je met een (vooraf gefrankeerde) omslag naar het labo. Het labo gaat dan na hoeveel (onzichtbaar) bloed er aanwezig is in het staal. Jij en je huisarts ontvangen binnen de 14 dagen het resultaat van de test.  Het onderzoek van het staal in het labo is gratis.

Hebt je meer dan een bepaalde hoeveelheid bloed in de stoelgang, dan is de test afwijkend. Er is dan nog geen sprake van kanker, maar je huisarts zal je wel verwijzen naar een specialist voor een kijkonderzoek van de darm (coloscopie).

Het bevolkingsonderzoek zelf is gratis. Als een coloscopie en eventueel een verdere behandeling nodig is, gebeurt dit aan het gebruikelijke tarief binnen de ziekteverzekering.

Meer lezen

Wil je weten of en wanneer je voor dit onderzoek wordt uitgenodigd? Meer weten over dikkedarmkanker en het bevolkingsonderzoek?

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Partners